Zeka gelişiminin yanı sıra kemik sağlığı ve güçlü bir bağışıklık sisteminin sağlanmasına yardımcı olan Omega-3 Yağ Asitleri birçok yiyecek ve hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri vücudumuzda, kalp damar sağlığı, kas iskelet gelişimi, zeka ve mantık, beyin ve ruhsal gelişim gibi konularda önemli rol oynamaktadır. İnsan sağlığı için son derece mühim olan Omega-3 Yağ Asitleri hangi besinler de yer alır?
Balık
Balık yağı ve eti tam anlamıyla bir omega-3 zenginidir. Çocuklara günün belirli saatlerinde içirilen balık yağı veya takviyeleri ile zihinsel gelişimlerine katkı sağlanabilir. Ancak son zamanlarda bilinçsiz avcıların ve de büyük balık lokantalarının çevreyi kirletmeleri, insanların kasıtlı veya kasıtsız denizleri, gölleri, dereleri, ormanları kirletmeleri sonucu ton balığı ve kılıç balığında civa tespit edilmiştir. Bu konuda titiz davranmalı ve dikkat edilmelidir. Sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığı onaylı temiz güvenilir yerler de işlenmiş balıketi ve yağı satın almak sağlığınız için önemlidir.
Chia Tohumu
Diyet yapanların vazgeçilmez besini chia tohumu vegan beslenenler için de yumurta görevi görmektedir. Diğer tahıllı besinlere oranla içinde bulunan omega-3 ve asidik düzenleyici maddeler ile bezelidir. 100 gram chia tohumu içinde ise yaklaşık 1457 mg omega-3 bulunduğu ispatlanmıştır.
Ceviz
Beyin hastalıklarında alternatif tıp ve eski Çin tıbbında bolca tüketilmesi tavsiye edilen cevizin bu kadar faydalı olmasının sebebi omega-3 kaynağı olmasıdır. Sabahları bir avuç ceviz tüketildiği zamanlar ileri yaşlarda meydana gelen unutkanlık gibi hastalıkları önlediği ortaya çıkmıştır. Aynı zaman da zihinsel gelişimi tetikleyip çocuklarda ezber gücünü arttırmaktadır.
Soya Fasulyesi
Asyalıların özellikle kore, Çin ve Japonların neden bu kadar pratik, zeki ve çalışkan olduğunu düşündünüz mü? Sebebi ise soya fasulyesini her türlü kullanıp tüketmeleridir. Soyanın ezilip suyunun çıkarılması ve kaynatılarak fermente edilmesinin ardından elde edilen tofu adlı “Çin peyniri” olarak adlandırılan besin süt kaynaklı peynirden daha sağlıklı olduğu öngörülmüştür. Sıfır yağ ve tuz oranı ayrıca doğal bir şekilde fermente edilmesi sebebi ile normal peynir kadar sağlıklı olduğu görülür. Ayrıca soya fasulyesi tek başına tüketildiği vakit omega-3 ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Semiz Otu
Su olan her yerde yetişebilen esasen Karadeniz kaynaklı semizotu adeta omega-3 zenginidir. İçerisinde bolca bulunan protein, demir ve omega-3 ile sağlıklı salata yapımında ilk sırada yer alabilir.
Keten Tohumu
Yıllardır zayıflama ve metabolizmayı hızlandırmak için doktorlarında tavsiye ettiği keten tohumu tam anlamıyla omega-3 kaynağıdır.
Baklagiller
Protein deposu bilinen baklagiller omega-3 kaynağı olabilir mi? Evet. Son zamanlar da yapılan araştırmalar ile özellikle fasulye ve nohut içerisinde bolca omega-3 asidikler bulunduğu ortaya çıkmıştır. Başka bir deyişle balık ve et kadar yararlı olan baklagiller herkesin ulaşabildiği besin kaynakları olması sebebi ile balık yerine tüketilebilir. Sağlıklı faydaları saymakla bitmeyen kuru baklagiller arasında özellikle mercimek hem protein hem de omega-3 zengini olması sebebi ile günlük yemek öğünlerinde mutlaka bulunması gereken gıdalardan birisidir.
Yeşil Yapraklı Sebzeler Ispanak, Brüksel lahanası, marul ve maydanoz tıpkı avokado gibi içinde omega-3 bulunan sebzelerdir. Avokado tüketemeyen veya diğer yiyecekleri sevmeyenler için ikinci alternatif özelliği taşımaktadır. Dereotu, tere, turp ve kuşkonmaz vitamin ağırlıklı olsa bile omega-3 tespit edilen gıdalar arasında yer almaktadır. Daha çok restoran ve lokanta tarzı yerler de bulunsa bile yemek menülerimizde mutlaka bulunması gereken sağlıklı gıdalardır.