Balık Yağı vücut için gerekli birçok organik bileşenden (Omega-3) oluşmaktadır. Omega-3 içerisinde bulunan EPA ve DHA gibi bileşimler bir insanın anne karnındaki hayata başlamasından yaşlılığa kadar her zaman vücudunu ve bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenlerdir. Vücudumuz bu önemli bileşenleri kendisi üretememektedir. Bunu dışarıdan tedarik etmemiz gerekmektedir.
Omega-3 (EPA, DHA) yönünden zengin balıklar sayesinde bu ihtiyaçlarımızı karşılamamız gereklidir. Her hafta yeterli miktarda balık tüketmek önemlidir. Eğer ki yeterli miktarda yağlı balık tüketilemedi ise ihtiyaç duyulan Omega-3 miktarı, balık yağı takviye ürünleri ile karşılanabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık yağı alırken bazı noktaları dikkate almak önemlidir. EPA bileşenleri kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir role sahip Omega-3 bileşenleridir. DHA ise göz yapısı ve sağlığının dışında beyin sağlığı ve işleyişinin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Bu veriler ışığında balık yağı alırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar şöyledir;
- Balık yağının üretildiği yerin kalite standartları, bunun yanında uluslararası sertifika ve üyeliklerinin olması
- Balık yağının etiketinden ürünün doğallığı ve saflığı kontrol edilmelidir.
- İçerisinde ağır metal bulunmadığı bağımsız kuruluşlarca onaylanmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Birim başına ne kadar Omega-3 miktarına sahip olduğuna dikkat edilmelidir.
- Omega-3 miktarının ihtiyaç duyulan DHA & EPA bileşenlerini karşılaması gerektiği unutulmamalıdır.
- Üretim formunun vücut tarafından emilimi yüksek olan %60-%85 TG (Trigiliserid) formunda ya da emilimi düşük olan %10-%40 EE (Etil Ester) formunda olduğuna bakılarak ve kontrol edilerek alınması önemlidir.
- En önemlisi de balık yağı kullanmadan önce bir uzmana danışmak, tavsiye edeceği ürünleri tüketmek gerekir.