ALA (Alfa-Linolenik Asit) Nedir? Faydaları Nelerdir?

0
1790
ALA (Alfa-Linolenik Asit)

Omega-3 yağ asitlerinden birisi Alfa-Linolenik Asit kısaca ALA’dır. 18 karbon uzunluğunda, 3 çift bağa sahip bir yağ asidi çeşididir. Omega-3 yağ asitlerinin öncüsüdür. F vitamini olarak da bilinir.

Bitkisel kaynaklı ALA’nın vücuda yararlı olabilmesi için hayvansal kaynaklı Omega 3 olan EPA ve DHA’ ya dönüşmesi gerekmektedir. Bu dönüşüm bakır, demir ve piridoksin ile gerçekleşmektedir. Yani sadece ALA tüketimi ile vücudun ihtiyacı olan Omega-3’ün karşılanması mümkün değildir.

ALA’nın Vücut Sağlığına Faydaları

Alfa-linolenik asit; Amerikan Kalp Derneği’ne göre, koroner kalp hastalığı taşıyan bireylerin günde 1.5-3g  alfa-linolenik asit alımı faydalı görülmektedir. 50.000 kadın üzerinde yapılan farklı bir çalışmada ALA alımı ile depresyon belirtilerinin azaldığı görülmüştür.

Alfa-Linolenik Asit dokularda yaşlandırıcı süreçleri kontrol altında tutmaktadır. Yaşlanmayı geciktirir. Bu sebeple birçok anti-aging yaşlanma karşıtı ürünler içerisinde Alfa-Linolenik Asit bulunmaktadır. Kilo verme sürecinde etkili bir asittir. Beyne doyma sinyali gönderir. Bu sinyal ile beyin iştahı kapatmaktadır. Sürekli açlık hisseden bireylerde ALA alımı önerilmektedir. Diyetlere uyum sağlamaktadır.

ALA’ nın asıl görevi şekerin yakılması ve enerjiye dönüştürülmesidir. Vücut bu asidi çok az miktarda üretebilmektedir. Takviye olarak yiyeceklerle ya da besin desteği ile alınması gerekmektedir.

Omega 3 ALA İçeren Besinler

ALA çoğunlukla bitkilerde ve bitkisel yağlarda bulunmaktadır. ALA bitkisel kaynaklı olduğu için keten tohumu ve yağında, ceviz ve ceviz yağında, soya fasulyesi ve yağında, incir çekirdeği yağında, avokado, taze fesleğen, filizlenmiş turp tohumu, pişmiş brokoli, ıspanak, pazı, kurutulmuş nane, asma yaprağı gibi bitkilerde, balık, istiridye, midye, karides gibi deniz ürünlerinde bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz