Balık Yağı (Omega-3) Yağ Asitleri

0
4101
Balık Yağı (Omega 3) Yağ Asitleri

İnsan vücudunun her bakımdan sağlıklı bir yapıya sahip olması için birbirinden farklı minerale, enzime, vitamine ve yağlara ihtiyacı vardır. Diğerleri ne kadar önemliyse bu hususta yağlar da o kadar çok önemlidir. Omega-3 gibi sağlıklı yağlar, iyi bir bünyeyi inşa etme konusunda çok önemli role sahiptirler.

Genel olarak omega-3, birçok farklı besinde bulunabilse de özellikle balıkların içerisinde bolca bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin vücuda iyi yönde faydaları olduğu günümüzde her bakımdan birtakım araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Omega-3 yağ asitleri, doymamış yağlar grubunda yer almaktadır.

Vücudumuz kimyasal üretim konusunda farklı birçok işlevi yerine getirebilirken omega-3 üretimi yapamadığı için bunun muhakkak dışarıdan alınmasına ihtiyaç vardır. Omega-3 yağ asitleri birçok farklı seçenekten oluşabilmektedir. Bunlar arasında en önemli olanlar EPA (Eikosapentaenoik Asit), DHA (Dokozahekzaenoik Asit) ve ALA (Alfa-Linolenik Asit) asittir.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Vücuda Faydaları

Omega-3 yağ asitleri vücut için oldukça gerekli olan en temel ve önemli bileşenlerden biridir. Bünyenin her bakımdan iyi bir yapıda olması için bu yağ asitlerinin desteğinden faydalanması gerekmektedir.

Yapılan birçok araştırma bu yağların vücuda olan önemli faydalarını ortaya çıkarmıştır;

  • Ruh ve beyin sağlığını olumlu yönde etkilemesi,
  • Depresyon gibi sorunlara yönelik semptomların giderilmesi,
  • Kemik sağlığı ve ruh sağlığının korunması,
  • Kilonun kontrol altına alınması,
  • Karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesi,

Vücutta HDL yani iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olduğu bilinen Omega-3 yağ asitleri, vücudu sistematik birçok noktada çeşitli hastalıklardan korumaktadır. Özellikle bu yağ asitlerinin beyni etkileyen hastalıklarda çok işlevsel bir şekilde çalıştığı kanıtlanmıştır.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Bulunduğu Besinler

Omega-3 yağ asitleri balıklar başta olmak üzere birçok farklı besin grubunun içerisinde yer alabilmektedir. Bu konuda seçenekler oldukça iyi bir yapıdadır. Çünkü kaynak bulmak konusunda daima şartlar çok elverişlidir. Genel olarak omega-3 yağ asitleri yönünden zengin balık gıdaları somon, uskumru, hamsi ve sardalye yer almaktadır.

Fakat bunların dışında farklı türde alternatif ve seçenekler de bulunmaktadır. Özellikle bu noktada tohumlar çok değerlidir. Chia tohumu ve keten tohumları içerisinde çok iyi seviyelerde omega-3 yağ asitleri barındır maktadırlar. Yine kuru yemişlerden ceviz, badem ve fındık gibi besinlerde de insan sağlığına faydalı omega-3 yağ asitleri bulunabilmektedir.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Fonksiyonları

EPA (Eikosapentaenoik Asit) olarak bilinen asit, vücutta var olan inflamasyonu gidermede etkin bir rol üstlenmektedir. EPA insan vücudunda bu durumu gerçekleştirirken eikosanoidler adında birtakım kimyasal bileşenlerden fayda sağlarlar.

DHA (Dokozahekzaenoik Asit) olarak bilinen asit ise beyin üzerinde çok güçlü olan bir fonksiyona sahiptir. Beyin gelişimini desteklemesiyle birlikte hastalık ve birtakım sağlık sorunlarının giderilmesinde işlevsel olur.

ALA (Alfa-Linolenik Asit) olarak bilinen asit, DHA ve EPA’ya dönüşebilme gücüne sahiptir. Bu özelliğinden dolayı vücut için oldukça değerlidir. Özellikle insan vücudunun her bakımdan daha enerjik ve dirençli olmasına yardımcı olmaktadır.

Omega-3 Kapsüllerinin Seçimi ve Kullanımı

Omega-3 yağ asitlerinin vücuda alınması noktasında besinlerin yanı sıra kapsül kullanımı seçeneği de bulunmaktadır. Doğru ve iyi kalitede üretilmiş kapsüllerden destek alınması suretiyle de vücudun bu yöndeki gereksinimleri karşılanabilir. Eğer omega-3 yağ asitleri kapsül olarak alınacaksa bu noktada kalite açısından çok dikkatli ve özenli bir seçimin yapılması gerekir. Kapsüllerin içeriğinde bir katkı maddesi olmaması en önemli noktalardan biridir. Bunun yanı sıra ürünlerin trigliserid formda olması ve EPA ve DHA oranlarının yüksek bir seviyede bulunması da yine göz önünde bulundurulmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz