Vücudumuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi besinler ile karşılarız. Bu besinler içerisinde belki de en önemli besin balıktır. Çünkü balıklardan elde ettiğimiz maddeler sağlıklı bir yaşam için gereken en önemli bileşimi yani Omega yağ asitlerini içermektedir. Omega yağ asitlerini de balıkların direk tüketimi ya da kapsül haline getirilmiş ve sıvı halde tüketilebilen balık yağları sayesinde alabiliriz.
Bu kapsamda balık yağlarının vücudumuz için çok fazla faydası vardır. Bu faydaları belki şu şekilde kısaca özetleyebiliriz. Kolesterol dengelenmesinde, kalp rahatsızlıklar tedavilerinde, bağışıklık sistemini güçlendirmede, diyabet ve kanser tedavilerinde, Alzheimer ve bunama tedavisinde, göz bozukluklarında, depresyon, anksiyete ve dikkat eksikliği tedavilerinde ve daha birçok hastalığa karşı önleyici, yardımcı ve destekleyici olarak kullanılmaktadır. Ek olarak kilo vermeye, hamilelik esnasında, çocukların gelişiminde ve bazı cilt bakımı gerektiren durumlarda da yardımcı olarak çok faydalıdır.
Bilinen En Önemli Omega-3 Yağ Asitleri
Balık yağının bu denli faydalı olmasının sebebi içerisinde bulunan Omega-3 yağ asitleridir.
Vücudumuza en çok faydası olduğu bilinen Omega-3 yağ asitleri ise;
Omega-3 Yağ Asitlerinin Bazı Faydaları
İlk olarak kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan dolaşımına yardımcı olması sayesinde kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde destekleyici olarak kullanılmasıdır. İkinci olarak ise DHA’nın (Dokozahekzaenoik Asit) hücre zarlarının sağlıklı ve esnek olmasına yardımcı olmasıdır. Bu sayede hücreler arası iletişim daha sağlıklı olmaktadır. Beyinde bulunan doymuş yağların %50’ye yakın kısmını DHA oluşturmaktadır.
Özellikle hamilelik döneminde bebeğin sinir siteminin oluşumunda DHA en önemli Omega-3 türüdür. Bebekler DHA ihtiyaçlarını anne sütü vasıtasıyla karşılamaktadır. Buradan yola çıkarak Omega-3 içeren balık veya balık yağı tüketmek insan sağlığı için çok önemlidir diyebiliriz.
Omega-3 düzenli kullanıldığında sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin anahtarı olarak görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Kalp Derneği’ne (AHA) göre günlük 250 mg – 400 mg DHA’ya denk gelecek şekilde balık yağı veya balık ürünleri tüketmek sağlıklı bir ömür için gereklidir.