Çocuk Gelişimi ve Omega-3

0
1316
Çocuk Gelişimi ve Omega-3

DHA ve EPA içeren omega-3 yağ asitleri vücudumuza oldukça yararlı bir besin kaynağıdır. Gerçek bir sağlık mucizesi diyebiliriz. Daha anne karnında iken omega-3 yağlarına ihtiyaç duyarız. İnsan beyni doğumdan önceki 3 ay içerisinde hızla büyüme sağlar, doğumdan sonraki 3 ayda da bu hız 3 kat daha artar.

Anne karnındaki bebeğin daha sağlıklı gelişim göstermesi özellikle de beyin, kalp, damarlar ve gözlerinin daha sağlıklı olması için omega-3 oldukça gerekli bir yağ asidir. Bu sebeple de hamile ve yeni doğum yapmış annelerin beslenmelerine omega-3 eklemeleri oldukça önemlidir.

Hafıza ve Omega-3

Omega-3 yağ asitlerinin hafıza için, özellikle de bebekler ve büyüme çağındaki çocukların beyin sağlığı üzerinde etkili olduğu varsayılmaktadır. Bir Omega-3 çeşidi olan DHA çocukların öğrenme, problem çözme gibi yeteneklerini artırırken, hiper-aktivite sorunu olan çocukların dikkat eksikliği gibi sorunları azaltmaktadır. Saldırganlığı azaltmaya ve sakinleştirmeye etkisi bulunmaktadır. Çocuğun matematik zekasını geliştirir, okuma, telaffuz ve yazma becerilerini artırır.

Omega-3 içeriğinde A vitamini bulundurduğundan dolayı bebek ve çocuklarda retina tabakasının gelişmesini destekleyerek göz sağlığını korumakta, görmeyi güçlendirmektedir.

Yapılan çalışmalara göre düzenli balık tüketimi olan ya da omega-3 eksikliğini takviyeler ile tamamlayan çocukların IQ seviyelerinin balık ve balık ürünleri tüketmeyen çocuklara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Omega-3 İskelet ve Vücut Gelişimi

Çocuk gelişimi sırasında Omega-3 kullanımı, çocuklarda boy uzamasına katkıda bulunabilir. Özellikle balık etinde bulunan omega-3 ve omega-6 yağları içerdikleri yağ asitleri ile metabolizmada boy uzatmaya yönelik direkt etki göstermektedir. Hatta bazı balıkların etlerinin koyu kısımları bu anlamda daha çok etki sağlamaktadır.

D vitamini bakımından zengin bir kaynak olması ve içerdiği EPA ve DHA’nın antienflamatuar etkisi olmasından kaynaklı kas-iskelet sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Kemiklerde kalsiyum depolanmasını destekleyerek kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Eklemlerde oluşabilecek iltihap ve kıkırdaklara zarar veren enzim aktivitelerini ve eklemlerde hassasiyeti azaltmaktadır. Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirerek grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi enfeksiyonel hastalıklardan da korur.

İnsülin Direnci ve Omega-3

Bazı araştırmalar da beslenmeyle alınan omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin, özellikle deniz ürünlerinde bulunan uzun zincirli yağ asitleri EPA ve DHA, insülin duyarlılığını artırabilir veya tip 2 diyabet insidansını azaltabildiği görülmüştür.

Teknoloji çağı ile çocukların spor aktivitelerinin azalması ve buna bağlı oluşan dengesiz beslenmelere sebep olmaktadır. Bu dengesiz beslenme ile çocukların insülin dirençlerinde dengesizlikler oluşmaktadır. İnsülin direncinin kırılmasında omega-3’ün önemli rolü bulunmaktadır.

Kapsül ve Şurup Formunda Omega-3 Balık Yağı

Kapsül formundaki balık yağı takviyeleri genellikle çocukların pek sevmediği ürünlerdir. Kapsülleri yutmakta zorlanmalarından ve balık yağının kokusundan hoşlanmazlar.

Bu sorunu çözmek isteyen bazı firmalar balık yağını şurup formunda ve cam şişelerde üretmektedirler. Şurup şeklindeki balık yağları çocukların rahat tüketebilmeleri için tatlandırıcı ve meyve aromaları kullanılarak üretilmektedirler.

Omega-3’ün saydığımız tüm bu olumlu faydalarından yararlanılabilmesi için düzenli tüketilmesi gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz