Omega-3 ve Çocuk Gelişimi Üzerine Etkileri

0
2056
Omega-3 ve Çocuk Gelişimi Üzerine Etkileri

Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir gelişimin çok önemli bir bileşenidir. Bu temel yağlar, büyüme ve gelişmede kilit bir rol oynadıkları ve çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilendirildikleri için özellikle çocuklar için önemlidir. Bununla birlikte birçok ebeveyn, çocukları için omega-3 takviyelerinin gerekli veya hatta güvenli olup olmadığından emin değildir.

Bu yazımız da Omega-3 Esansiyel yağlarının çocukların gelişimi üzerindeki faydalarına bir bakış atıyor olacağız.

Omega-3 Yağlarının Çocuk Gelişimindeki Faydaları

Birçok çalışma, omega-3 takviyelerinin çocuklar için çeşitli faydalar sunduğunu göstermektedir. Şimdi bunlardan bazılarını sizler için derleyelim.

Omega-3 DEHB Belirtilerini Azaltabilir

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu kısaltması olan DEHB, hiperaktivite, dürtüsellik ve odaklanma güçlüğü gibi belirtilerle bağlantılı yaygın bir durumdur. Çoğunlukla çocuklarda görünse de yetişkinlerde de görünmektedir. Bazı araştırmalar, omega-3 takviyelerinin çocuklarda DEHB belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Çocuklar ile yapılan birçok araştırmada, omega-3 yönünden zengin gıdalarla beslenmenin ya da takviye ürünlerini tüketmenin; hafızayı, dikkati, öğrenmeyi ve duygu durumunu pozitif yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Balık yağı takviyesi alan yetmiş dokuz çocukla yapılan bir çalışmaya göre DEHB sorunu olan ve olmayanlarda dikkat seviyesinde artış gözlemlenmiştir.

Bazıları yapılan diyet değişikliklerini ve bazıları da balık yağı takviyesi alımını inceleyen toplam elli iki çalışma sonucunda, bunların çocuklarda DEHB belirtilerini azaltmak için en umut verici iki yol olduğu fikrine varılmıştır.

Astıma Karşı Omega-3

Astım, çocukları ve yetişkinleri etkileyen, göğüs ağrısı, nefes alma güçlüğü, öksürük ve hırıltı gibi belirtilere neden olan kronik bir durumdur. Bazı araştırmalar, omega-3 yağ asidi takviyelerinin bu belirtileri hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.

Bu araştırmalardan, yirmi dokuz çocuk ile yapılan bir tanesinde; günlük 120 mg kombine DHA ve EPA içeren bir balık yağı kapsülü kullanan çocukların, astım belirtilerinin azaldığına dair tespitler yapılmıştır.

Ayrıca yüzden fazla çocuk ile yapılan bir başka çalışmada ise omega-3 yönünden zengin gıdaları tüketen çocukların, iç mekan hava kirliliğinin neden olduğu astım belirtilerinde azalma olduğu yönünde ile ilişkilendirilmiştir.

Bununla ilgili yapılan diğer çalışmalarda da omega-3 tüketimi ile çocuklarda daha düşük astım riski arasında olası bir bağlantı olduğunu yönünde bulgulara rastlanmıştır.

Omega-3 ile Daha Sağlıklı Uyku Mümkün

Uyku bozuklukları, 18 yaşın altındaki çocukların yaklaşık % 4’ünü etkilemektedir. Uyku sorunu yaşayan üç yüzden fazla çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kandaki düşük omega-3 yağ asit seviyesi, daha yüksek uyku problemi yaşama riskini artırmaktadır.

Ayrıca, 16 hafta boyunca 600 mg DHA ile takviye edilen çocuklarda uyku kesintilerinin azaldığını ve gece başına yaklaşık 1 saat daha fazla uyudukları yönünde yapılan çalışmalar da bulunmaktadır. Gebelik dönemi ile ilgili yapılan bazı araştırmalar, hamilelik sırasında daha fazla omega-3 içeren besinler tüketmenin bebeklerde uyku düzenini olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, omega-3 ve çocukların uykuları üzerine, daha çok ve daha yüksek kaliteli araştırmalara, çalışmalara ihtiyaç olduğu da bir gerçektir ve bu gereceği göz ardı etmeden hareket etmek gerekmektedir.

Sağlıklı Beyin Aktivitesi İçin Omega-3

Ortaya çıkan araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin çocuklarda beyin işlevini ve ruh halini olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Özellikle de öğrenme, hafıza ve beyin gelişimi üzerinde.

Altı aylık bir çalışmada, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaları tüketen çocuklarda, sözlü öğrenme yeteneği ve hafıza gelişiminde bir artış gözlemlenmiştir. Benzer bir araştırma da, kendilerine günlük 400-1200 mg arası DHA verilen otuzdan fazla erkek çocuk üzerinde yapılmıştır. 8 haftalık çalışma sonucu, dikkat, dürtü kontrolü ve planlamadan sorumlu beyin bölgesi olan Prefrontal Korteksin daha aktif olduğu gözlemlenmiştir.

Kısacası, omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığını geliştirebileceğini, daha iyi uykuyu destekleyebileceğini bunların yanı sıra DEHB ve astım gibi sorunların belirtilerini azaltabileceğini düşünülmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında hala daha yapılması gereken çok araştırma olduğunu unutmadan, her ne kadar Omega-3 takviyelerinin vücudumuz için faydalı olduğunu bilsek bile kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz