Hamilelik Döneminde Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları

0
3440
Hamilelik Döneminde Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları

Omega-3’lerin bebeğin hem nörolojik hem de erken görsel gelişimi için gerekli olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte standart batı diyeti bu kritik besin maddeleri açısından ciddi şekilde eksik kalmaktadır. Omega-3 yönünden eksik beslenme, hamile kadınların Omega-3 depolarının tükenmesi gerçeğiyle birleşmektedir. Çünkü fetüsün sinir sistemi gelişimi için annenin vücudu, Omega3 yağ asitlerini kullanmaktadır.

Omega-3 yağ asitlerinin hamileliğin kendisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Hamilelik döneminde artan EPA ve DHA alımının erken doğumu engellediği, preeklampsi riskini azalttığı ve bebeğin doğum ağırlığını artırabileceği gözlemlenmiştir.

Tersi durumda ise Omega-3 eksikliği, vücutta meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişiklikler sebebiyle anne adayının depresyona girme riskini artırabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple, doğum sonrası duygu durum bozukluklarının neden daha kötü hale gelebileceğini ve sonraki gebeliklerde daha erken başlayabileceğini açıklayabilir.

Omega-3’ler ayrıca doğumdan sonra vücut tarafından anne sütü yapmak için kullanılır. Araştırmalar, hamile kadınların diyetine EPA ve DHA eklenmesinin bebeğin görsel ve bil işsel gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu doğrulamıştır. Bunun yanında bazı çalışmalar ayrıca daha yüksek Omega-3 tüketiminin bebeklerde alerji riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Hamilelik Döneminde Omega-3 İçeren Yiyecekler Tüketin

Anne sağlığı ve bebek gelişimi için çok önemli olan Omega-3 Yağ Asitleri özellikle balık ürünlerinde bolca bulunmaktadır. En iyi EPA ve DHA kaynakları, somon, ton balığı, sardalye, hamsi ve ringa balığı gibi soğuk su balıklarıdır. Pek çok insan, özellikle hamilelik sırasında, balıktaki cıva ve diğer toksinler konusunda haklı olarak endişe duymaktadır.

Bu nedenle, saflaştırılmış balık yağı takviyeleri genellikle EPA ve DHA’nın en güvenli kaynağıdır. Saygın bir üreticiden alınan yüksek kaliteli balık yağı takviyesi, toksisite riski olmaksızın EPA ve DHA’nın sağlık yararlarını sağlar.

Tavsiye Edilen Omega-3 Tüketim Miktarı

1991 yılında kurulan ve birçok ülkeden bilim insanları ile çalışan ISSFAL (Uluslararası Yağ Asitleri ve Lipit Çalışmaları Derneği) bir bilim derneğidir. Diyet yağlarının, sıvı yağların ve Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin, doymuş ve doymamış yağ asitlerinin yanı sıra diğer lipitlerin sağlık üzerindeki etkilerinin araştırmalarını yapmaktadır.

ISSFAL çalışmaları sonucunda Omega-3 Yağ Asitleri (EPA – DHA) için günlük minimum tüketim miktarının aşağıdaki gibi olması gerektiğini tavsiye etmektedir:

Bebekler (1-18 ay): 0-15 lb: 32 mg / lb EPA + DHA

Çocuklar (1.5-15 yaş): 15 mg / lb EPA + DHA

Yetişkinler (15-115 yaş): 500 mg EPA + DHA (minimum 220 mg EPA ve 220 mg DHA ile)

Hamile ve Emziren Kadınlar: Günlük 300 mg DHA ve 250 mg EPA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz