Bebek Gelişiminde DHA’nın Rolü
DHA; bebeğin daha anne karnındayken, beyin, göz, bağışıklık ve sinir sistemi gelişimini sağlamak için gereken en önemli Omega-3 Esansiyel yağ asididir.
Omega-3 yağ asitlerini gebe kalmadan önce almak önemlidir, ancak tüm hamilelik boyunca seviyeleri yeterli tutmanın da önemli olduğunu unutmamak gerekir.
DHA, seçici olarak fetüse geçtiği için gebelik boyunca annenin vücudundaki oranı azalır. Üçüncü üç aylık dönemde en fazla beyin gelişimi gerçekleşir ve DHA bu sırada anneden bebeğe daha da yüksek bir oranda aktarılır. DHA’nın bu yeniden dağıtımı beyin, göz, bağışıklık ve sinir sistemi gelişimini sağlamak için gereklidir.
Bu durum anneyi birçok yönden tükenmiş hissettirebilir. Özellikle doğum sonrası depresyonu gibi psikolojik etkilerin olasılığının artmasına sebep olabilmektedir.
DHA Doğumdan Sonra da Önemli Mi?
Evet, doğumdan sonra annenin DHA seviyesi gerçekten çok düşük kalabilmektedir. Çünkü annenin vücudu bebeğin DHA ihtiyacını karşılamak için, DHA rezervlerini anne sütünde kullanmaktadır. DHA ihtiyacı, yeni doğmuş bir bebek için iki yaşına kadar kritik olmaya devam etmektedir. Çünkü beyin gelişimi bu süre boyunca devam etmektedir.
Kansas Üniversitesinde yapılan araştırmalara göre, doğumda daha yüksek DHA seviyelerine sahip annelerden doğan bebekler, yaşamlarının ikinci yılına kadar ileri düzeyde dikkat süresine sahiptiler. Bu bebekler ilk altı ayda, anneleri daha düşük DHA seviyelerine sahip olan bebeklerden 2 ay öndeydi. Bu araştırmanın baş araştırmacısı John Colombo, Ph.D.’ye göre dikkat, yaşamın erken dönemlerinde zekanın önemli bir bileşeni olarak kabul edilir.
DHA Bebeğim İçin Başka Ne Yapacak?
Hamilelik sırasında yeterli DHA almak, çocuklarda davranışı, dikkati, odaklanmayı ve öğrenmeyi geliştirebilir. Hamilelik sırasında yeterli DHA’ya sahip olmanın sağladığı diğer faydalar, bebeklerde alerji riskinin azalması ve bağışıklık gelişimi üzerinde olumlu bir etkidir. Düşük DHA seviyeleri, çocuklarda beyin sağlığı açısından; bilişsel eksiklikler, artan anksiyete, saldırganlık ve depresyon gibi davranış göstergeleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Balık yağı takviyeleri, hamilelik ve emzirme için ideal olan güvenli ve doğal bir DHA kaynağı olabilir. Uzmanlar, hamile ve emziren kadınlar için günde 300-600mg DHA önermektedir. Ağır metaller, PCB’ler ve dioksinler gibi çevresel kirleticileri gidermek için dikkatlice işlenmiş yüksek kaliteli bir balık yağı ürünü kullandığınızdan emin olunmalıdır. Çalışmalar, balık yağı takviyelerinin balıktan daha sağlıklı bir DHA kaynağı olabileceği sonucuna varmıştır. Çünkü çevresel toksinler balık yağından uzaklaştırılabilir.
Ayrıca bir bebeğin omega-3 yağ asidi ihtiyaçları için özel olarak formüle edilmiş sıvı balık yağı ürünleri de mevcuttur. Her zaman olduğu gibi herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir.